Útmutató a MFEFO levelezőlista használatához

 1. A MFEFO magyar nyelvű fordítói szakmai levelezőlista mindazok számára, akiket valamilyen okból érdekel a fordítás.
 2. A listára jelentkezni a saját címedről az mfefo+subscribe@groups.io címre írott üres levéllel lehet, kijelentkezni pedig az mfefo+unsubscribe@groups.io címre írott üres levéllel.
 3. A lista összes szolgáltatásának igénybevételéhez (pl. archívum) nem elég jelentkezni a fórumra, regisztrálni is kell magad a szolgáltató weblapján. A regisztráláshoz csupán az email cím és egy jelszó megadására van szükség.
 4. Alapértelmezésként a lista leveleit egyenként kapod meg. Lehetőség van arra, hogy a napi forgalmat egy levélben (digestben) kapd meg, vagy egyáltalán ne kapj levelet, hanem azokat a weben olvassad.
 5. Az újonnan feliratkozottak röviden bemutatkozhatnak, de ez semmiképp sem kötelező a számukra. Ne önéletrajzot küldj, csak pár soros bemutatkozást. Érdemes két-három hétig csupán figyelned a lista forgalmát, így megismerheted a tagokat, a szokásokat. Az új listatagokat türelemmel és figyelemmel illik fogadni.
 6. A listával kapcsolatos kérdéseket és közlendőket a moderátornak küldd, ne a lista címére.
 7. A levelezési listára:
  – ne küldj csatolt file-okat, kódolt információkat (alapbeállítás szerint nem küldhető csatolmány);
  – ne küldj névtelen levelet;
  – ne küldj vírusra figyelmeztető felhívást;
  – ne küldj kereskedelmi célú hirdetést;
  – ne küldj jogsértő anyagokat;
  – ne küldj sem politikai, sem vallási agitációt;
  – ne küldj személyes(kedő) vitalevelet.
 8. A levelezési lista nyelve a magyar. Kivételes esetben, és kis terjedelemben megengedhető idegen nyelvű szöveg küldése, de ekkor erősen ajánlott magyar nyelven is összefoglalni az idegen nyelvű szöveg tartalmát.
 9. Légy figyelemmel arra, hogy az általad írott levélnek a tárgya (Subject) a leveled tényleges tartalmát tükrözze. Válaszlevélben lehetőleg ne idézd be a teljes levelet, különösen ne, ha csak pár soros kommentárt fűzöl hozzá.
 10. Ha a listáról érkezett levélre válaszolsz, akkor ügyelj a pontos címzésre. Alapértelmezésként a levélírónak küldhetsz választ; ha szintén a listára kívánod válaszodat küldeni, akkor válaszd a „válasz mindenkinek” (reply-to-all) funkciót, vagy te magad add meg a lista címét címzettként. Ügyelj arra, hogy ha a listára válaszolsz, akkor a címzésben már ne legyen benne a megválaszolt levél írója, ne küldj neki még egy példányt a leveledből.

A levelezéssel kapcsolatos kérdésekre (is) készséggel válaszol a lista moderátora.